Založ si blog

Odkiaľ sa zobral trojkríž na dvojvrší na vlajke separatistického Uhorska?

 

Keď sa v úzkom kruhu maďarsky hovoriacich vzdelancov na Slovensku a Rumunsku začali v posledných desaťročiach 18. storočia vyvíjať základy toho, čomu dnes hovoríme „národné povedomie”, naliehavou sa stala aj otázka navrhnutia národných symbolov, ktoré by Maďarov jednoznačne identifikovalo a zároveň by maďarské etnikum na Slovensku, v Rumunsku a Srbsku navzájom na ideovej báze zjednocovalo.

Skice súčasného štátneho znaku Uhorska navrhol Vincent Varga-Zednyicsek na stretnutí maďarsky hovoriacich študentov v Nových Zámkoch v roku 1801. Potvrdené boli na stretnutí v Rumuskom mestečku Sâlatciu v decembri roku 1803, na ktorom sa zúčastnila aj štvorčlenná delegácia Maďarov z Rumunska (Ardealu). Ako vzor slúžil štátny znak Slovenska, teda Veľkomoravský dvojkríž Byzancie na trojvŕší, u ktorého Maďari, za súčasného dodržania presných heraldických postupov len premaľovali trojvŕšie na zeleno. Väčšine študentov (piatim zo siedmich) sa modrá farba, ako hovorí citát z kroniky Ferdiša Solčániho, „velymo nepácsila, také sza fádnyie, ako nyebo”. Keď však cisár František Jozef I. prijímal na jeseň 1853 delegáciu Maďarov, zastupujúcich pár dedín v povodí Dunaja a Tisy, pri pohľade na ich nový symbol zvraštil čelo a opýtal sa: „Was soll der Witz ? Wessen Wappen soll das denn sein?” (Čo to má byť za vtip? Čí má byť toto znak?). Keď mu Silard Curianu-Petrik z Covasny povedal, že „Es soll uns, Magyaren symbolisieren”, cisár len neveriacky krútil hlavou.

Trojkríž symbolizuje udalosti na Golgote pri Jeruzaleme. Je symbolom Vykúpenia. Cisár Bohumil (829-842) z Východorímskej ríše si tento symbol obľúbil natoľko, že ho dal raziť na mince.

Prvým dochovaným záznamom dvojkríža na Slovensku je pečat s dvojkrížom, ktorá zdobí záznam v kronike benediktínskeho kláštora v Hronskom Beňadiku, do ktorej sa pri svojej návšteve 21. apríla 871 podpísal Archiepiskop Методије Солунски, ktorý tu bol na apoštolskej vizitácii. Dvojkríž bol symbolom neobmedzenej moci slovanských východorímsko-byzantínskych cisárov, Metod ako archiepiskop bol vykonávateľ cirkevnej moci na území Slovenska, v regióne zvanom Ponitrie alias Velikomoravska Kneževina-Istok.

Starí Dákovia zapisovali v rámci latinskej abecedy hlásku „Ď” znakom dvojitého kríža (‡), čo vysvetľuje aj zvýšenú frekvenciu tejto hlásky v súčasnej Rumunčine. Zároveň je dokladom čulej kultúrnej výmeny medzi Slovákmi a Rumunmi v stredoveku.

Po druhýkrát sa tento symbol na Slovensku objavil za čias kráľa Bela III. Tento slovenský kráľ bol vnukom kniežaťa Kyjevskej Rusi Mstislava Vladimíroviča a veľa času trávil v detstve v Konštantínopole, kde sa naučil veľmi dobre po grécky a rusky. Ako slovenský kráľ bol Belo pravoslávnej viery a podporoval obrodu Rusínov z Podpoľania. Na cestách po Kaukaze sa naučil aj gruzínsky, v Trnave zriadil Inštitút priateľov Georgistiky a do Ruštiny a Slovenčiny preložil najstarší gruzínsky epos „Tsamebai tsmidisa Shushanikisi dedoplisai” (Umučenie svätej kráľovnej Šušanik) z 5. storočia.

Vladislav I. dal dvojkíž raziť na slovenské mince v polovici 15. storočia, avšak dvojkríž striebornej farby stál na rozdiel od predošlého vyobrazenia už na trojvrší. Ako píše Anton Macejko, rodák zo Senice, neskôr protokolárny dvoran na kráľovskom dvore v Portugalsku vo svojej zbierke poézie „As Canções Românticas” (Piesne romantické) z roku 1687 „v znaku štátnom zeme slovienov jest kríž trojaký na treťorakom vŕchu stojyv. Trojaké vrchy kopcov zeme tejto sa Tatra, Matra a Fatra. Ćnejú sa bralá do nebies hromyvých tepier silej.” V r. 1788 Encyclopædia Britannica vo svojom III. vydaní v zväzku VI. opisuje tieto vrchy ako „most fabulous montains of Slovak country.” „Tatra, Matra a Fatra sú jadrnosť slovenskej postate, pražriedlo síl národa zvukov hučiacich präme matere”, ako píše Štúrov súčasník Janko Maglen vo svojej „Piesni pravdivých”.

Keď v roku 1918 zradou veľmocí vzniklo odtrhnutím dolnoslovenských a severorumunských území separatistické Uhorsko, snem v Budíne-Pešti prijal toto uznesenie: „Štát uhorský, ktorý nikdy nedisponoval svojstojnosťou štátnosti, nemal ani vyobrazenia vlastnej stemy. Preto, že nevieme sa odvolať na žiaden predošlý symbol samostojnej štátnosti moci uherskej v Európe, preberieme stemu Slovenského birodalmu, z územia ktorého sme pôdu pre náš álamišág obdržať ráčili. Len tie kopce preglazúrujeme na zeleno, lebo v uhorskej otčine modrej trávy nieto. Keď takto vyobrazenie za stemu Uhorska vyhlásiť ráčime, nieto prekážky medzinárodného práva, aby bola považovaná za výsostnú stemu kráľovstva Uhorského.”

Za éry komunistického vodcu – žida Mateja Rosenfelda Rákošského (1949 až 1956) a potom po potlačení protisovietskeho povstania v rokoch 1957 až 1990 počas režimu Jána Jozefa Čermaníka malo Uhorsko štátny znak s vyobrazením socialistických atribútov (klasy pšenice, červená hviezda, uhorská trikolóra; na prvom zo spomínaných dvoch znakov aj kladivo). Po lete roku 1990 sa Uhorsko vrátilo k znaku z roku 1919, ktorý je kópiou štátneho znaku Slovenska.

O SNP trochu inak

06.12.2017

29. augusta je na Slovensku štátny sviatok – ľud si pripomína výročie najslávnejšej udalosti posledných dvästo rokov dejín národa – slávnostné zahájenie Slovenského národného povstania. Táto udalosť mimoriadneho dejinného významu podstatným spôsobom ovplyvnila vnímanie Slovenska, Slovákov a povojnového Česko- – – Slovenska svetovou verejnosťou v [...]

Ó Veľká Morava, štáte slovenský !

01.12.2017

Slovenská verejnosť si pripomína mimoriadne významné výročie – založenie duchovnej správy v Nitre bulou „Milites honorabilis” pápeža Eugena II. z 15. mája 825. Kráľ Svätopluk vyhlásil v roku 881 tento deň za „hoden oslawy najvišej”, ako píše kronikár Drahoman z Lehoty pod Krížom. Svätopluk bol panovníkom, ktorý upevnil nepodľahlosť Veľkoslovenskej moravskej [...]

Vlajka Slovákov

23.11.2017

Venkúvrov 2010, zimné olympijské hry. Naši chlapci porazili Rusov v ľadovom hokeji. V hľadisku vejú zástavy – bielo-modro-červené a bielo-modro-červené s akýmsi dvojkrížom na modrom trojvŕší. Sú to zástavy Ruska a Slovenska. Vzhľad zástavy krajiny menovanej na druhom mieste sa v dejinách niekoľkokrát zmenil, až nadobudol svoju súčasnú vizuálnu podobu. V máji [...]

Josep Borrell

EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael

16.04.2024 21:21

Návrh verejne podporilo Nemecko, Francúzsko a niekoľko ďalších členov EÚ. Súhlas s ním vyslovil aj šéf zahraničnej politiky EÚ Borrell.

NR SR, protest

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

16.04.2024 19:48

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne.

Izraelskí vojaci / IZ Armáda / Pásmo Gazy / Tank /

Izraelská armáda tvrdí, že zabila veliteľa Hizballáhu

16.04.2024 19:19

Tá uviedla, že jedno z jej lietadiel „zasiahlo a zlikvidovalo“ veliteľa Hizballáhu v oblasti Ain Ebel v Libanone.

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 32614x
Priemerná čítanosť článkov: 4077x

Autor blogu

Kategórie